γέφυρα ματσουκίου

Το Ματσούκι βρίσκεται στις δυτικές όχθες της τεχνητής λίμνης Στράτου. Απέχει 15 χλμ. ΒΔ. από το Αγρίνιο και στα βορειοανατολικά του υπάρχει η σιδερένια γέφυρα Ματσουκίου που ενώνει τις δυτικές με ανατολικές όχθες της λίμνης και τη Σπολάϊτα. Το χωριό ιδρύθηκε από Πόντιους πρόσφυγες του Τσαγράκ Κερασούντας που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1923 μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών. Την περίοδο της κατοχής είχε δημιουργηθεί υποδειγματικός ποντιακός οικισμός με 50 σπίτια και 290 κατοίκους, ο οποίος κάηκε από τους Γερμανούς ως αντίποινα για την απόπειρα ανατίναξης της γέφυρας του Αχελώου και το θάνατο Ιταλών στρατιωτών, από δυνάμεις ανταρτών της περιοχής. Ο οικισμός ξαναφτιάχτηκε και το 1961 αριθμούσε 431 κατοίκους. Το 1971 μεγάλο μέρος του χωριού και των χωραφιών της περιοχής απαλλοτριώθηκε λόγω της κατασκευής του υδροηλεκτρικού φράγματος Στράτου. Οι κάτοικοί του ασχολούνται περισσότερο με τη γεωργία (κυρίως καλλιέργεια ελιάς) και λιγότερο με την κτηνοτροφία.
Η παλιά Εθνική οδός Αγρινίου-Ιωαννίνων διερχόταν από το δημοτικό διαμέρισμα Σπολάιτας του Δήμου Νεάπολης και συναντούσε τον ποταμό Αχελώο στο δημοτικό διαμέρισμα Ματσουκίου του Δήμου Στράτου. Η γεφύρωση του ποταμού έγινε από μια γέφυρα σιδερένια, κλειστού τύπου, άριστης κατασκευής για την εποχή της και σήμερα στέκει περήφανη μέσα στα νερά της τεχνητής λίμνης Στράτου εξυπηρετώντας τη διέλευση προς τον ορεινό Βάλτο την Καρδίτσα και την Ευρυτανία. Βρίσκεται σε περίπου 13 χλμ. μακριά από το Αγρίνιο και συνδέει το χωριό Ματσούκι με τα Σπολάιτα.
Γέφυρα Ματσουκίου

γέφυρα ματσουκίου

Η κατασκευή της είναι ιδιαίτερη από τις άλλες γέφυρες και έχει μερικές ομοιότητες με την γέφυρα Μπανιά. Πρόκειται για μια χαμηλή γέφυρα που απλώνεται πάνω από την τεχνητή λίμνη Στράτου και χαρίζει ένα απαράμιλλης ομορφιάς έργο τέχνης μέσα στο έντονο στοιχείο της φύσης.
φωτογραφία: Βασίλης Αγραφιώτης

γέφυρα ματσουκίου

river-scroll-top