Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ RIVERVIEW FESTIVAL 2024

12 Ιουλίου @ 18:00 - 14 Ιουλίου @ 15:00

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή στις δραστηριότητες διεξήχθη το “Riverview Festival 2024” για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην τεχνητή λίμνη Στράτου, στο Ματσούκι Αγρινίου το οποίο συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Αγρινίου, την Riverview Project Κοιν.Σ.Επ και τον Ναυτικό Όμιλο Αγρινίου. Με ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων επισκέπτες από την Αιτωλοακαρνία αλλά και ευρύτερα συναντήθηκαν στην λίμνη Στράτου για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που μπορούσαν να καλύψουν  κάθε ηλικία και κάθε επιθυμία.

 

Την Παρασκευή από τις 18:00 άρχισε η προσέλευση του κόσμου όπου μπορούσε όποιος επιθυμούσε να ενημερωθεί στη γραμματεία του Φεστιβάλ μας για το τριήμερο πρόγραμμα που περιλάμβανε εκθέσεις, σεμινάρια, ξεναγήσεις, δραστηριότητες για παιδιά, ναυταθλητικές δραστηριότητες, ποδηλατοβόλτα, γαστρονομικά εργαστήρια και συναυλίες. Ύστερα από μια πρώτη γνωριμία με τον χώρο, οι πρώτοι επισκέπτες εμπιστεύτηκαν τις Παιδαγωγούς μας και έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά τους να απασχοληθούν στην “Playland” όπου υπήρχαν διάφορα παιχνίδια τα οποία οργάνωσε η Υπεύθυνη εκπαιδευτικών δράσεων της Riverview Project, Κυρία Κουρέτση Ελένη.

 

Στην όχθη της λίμνης ετοιμάστηκε νωρίς το απόγευμα το πρώτο group για μάθημα canoe/kayak από τον ειδικό συνεργάτη μας Ιωάννη Βλάχο και με εξοπλισμό που μας παραχώρησε η “Finix Adventures”. Η ξενάγηση στη λίμνη Στράτου με canoe/kayak ήταν ιδιαίτερη καθώς περιλάμβανε πέρασμα κάτω από την παλιά σιδερένια γέφυρα του Αχελώου και επιστροφή από τη νότια και ανοιχτή πλευρα της λίμνης. Ταυτόχρονα οι πρώτοι εκθέτες του διημέρου ετοιμάζανε τα προιόντα τους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να γνωρίσουν και να γευτούν.

kayak

 

Λίγο μετά τις 20:30 ξεκίνησε η ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο “Υγρότοποι ζωής” με εξαιρετικές ομιλίες που αφορούσαν τον Αχελώο, την Τριχωνίδα και το Αγρίνιο. Προσκεκλημένη κεντρική ομιλήτρια στην ενημερωτική για τους πολίτες εκδήλωση ήταν η κυρία Αθηνά Οικονόμου-Αμίλλη, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ο επόμενος ομιλητής ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κύριος  Στυλιανός Μπλέτσας. Στο επίκαιρο θέμα του ανέλυσε τις ενέργειες της  Π.Δ.Ε. για την προστασία και την ανάδειξη του Ποταμού Αχελώου και της Λίμνης Τριχωνίδας. Τρίτος ομιλητής στην κατατόπιση των επισκεπτών ήταν ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αγρινίου με αρμοδιότητες υπηρεσιών του καταργούμενου Νομικού Προσώπου με την επωνυμία ΚΟΙΠΑ, κύριος Ανδρέας Σκαρτσάρης.  Το θέμα της ομιλίας του ήταν το “Αγρίνιο, πόλη του νερού και του πολιτισμού”.

ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΖΩΗΣ

 

Ακολουθούν οι ομιλίες των εισηγητών στην ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Υγρότοποι Ζωής».

Αθηνά Οικονόμου-Αμίλλη, Ομότιμη Καθηγήτρια Βιολογίας του ΕΚΠΑ

“Παρουσίαση ενός νέου εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος HORIZON για την προστασία των Φυσικών Ευρωπαϊκών Λιμνών όπου ως λίμνη επίδειξης περιλαμβάνεται και η Τριχωνίδα”

«ΤΙΤΛΟΣ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2024-2028»

Ολοκληρωμένες αναδυόμενες προσεγγίσεις για κοινή προστασία και αποκατάσταση των Φυσικών Λιμνών στο πνεύμα της στήριξης της Ευρωπαϊκής Εμβίου Κληρονομιάς (ProCleanLakes). (Στην αγγλική: Integrated emerging approaches for joint protection and restoration of Natural Lakes in the spirit of European life heritage support (ProCleanLakes). Το πρόγραμμα εντάσσεται στις Δράσεις της ΕΕ για την Εφαρμογή της Αποστολής «Αποκατάσταση των Ωκεανών και των Υδάτων μας μέχρι το 2030» [Actions for the implementation of the Mission Restore our ocean and waters by 2030]

– Προστασία και αποκατάσταση υδάτων/ εξάλειψη ρύπανσης στα θαλάσσια και γλυκά ύδατα.

– Βιώσιμη οικονομία και εγκαθίδρυση κυκλικής οικονομίας στη λεκάνη απορροής.

  • ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ 18 Μέλη – 12 Πανεπιστήμια
  • ΩΣ ΛΙΜΝΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ επελέγησαν 3 λίμνες: (νότια – κεντρική – βόρεια Ευρώπη). Trichonis – Brates Lake (Romania) – Langvatnet (Νορβηγία).
  • ΩΣ ΛΙΜΝΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ επελέγησαν επίσης 3 λίμνες: Vrasko (Κροατία) – Medard (Τσεχία) – Zaghen (Ρουμανία).
  • ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ άλλες 3 Ευρωπαϊκές λίμνες για εφαρμογή των αποτελεσμάτων.

 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Ο γενικός στόχος του προγράμματος ProCleanLakes είναι η επιστημονική ανάπτυξη ενός Σχεδίου Δράσης για την αποκατάσταση και προστασία των Ευρωπαϊκών Φυσικών Λιμνών με τη συμμετοχή ενός ευρέος φάσματος ενδιαφερομένων μερών, συμπεριλαμβανομένου του κοινού.

Το Σχέδιο δράσης ενσωματώνει:

-Βελτιωμένη οικολογική και χημική κατάσταση των ENL, συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητας με τη χρήση νέων ολοκληρωμένων Λύσεων βασισμένων στη Φύση (NbS) – Στην κατεύθυνση αυτή θα εφαρμοστούν όλες οι παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες εκτιμήσεις για τη χημική κατάσταση, αλλά και για τη βιολογική ποικιλότητα

-Χρήση νέων Ψηφιακών λύσεων 4.0 για την υποστήριξη της παρακολούθησης, αποκατάστασης, προστασίας του οικοσυστήματος και μεταφορά γνώσης σε άλλες περιοχές

–Ενεργοποίηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με βάση την έννοια της κυκλικής οικονομίας, διασφαλίζοντας τη μετάβαση από τη Γαλάζια στην Πράσινη Οικονομία

-Ευαισθητοποίηση, ενδυνάμωση, οικοδόμηση ικανοτήτων και από κοινού ανάπτυξη μιας λύσης με τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς (stakeholders) που σχετίζονται με προβλήματα και ενοχλητικές προκλήσεις ως προς την αποκατάσταση και την προστασία των Ευρωπαϊκών Φυσικών Λιμνών.

  • ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ (κατά τα 2 πρώτα χρόνια)
  • ΧΗΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ: [κλασσικές και εξειδικευμένες με χημικές αναλύσεις αιχμής (πχ μικροπλαστικά) τόσο στο νερό όσο και στα παρόχθια ιζήματα σε περιοχές που διαφέρουν από την άποψη γεωλογικού υποστρώματος].
  • ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ: Φυτοπλαγκτόν/μακρόφυτα/βένθος/ψάρια
  • ΚΛΑΣΣΙΚΉ ΠΡΟΣΈΓΓΙΣΗ: (Φωτονική και ηλεκτρονική μικροσκοπία)
  • ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ: (Ποικιλότητα, σύνθεση και μεταβολές των μικροβιακών υδρόβιων κοινωνιών με τη χρήση μεταγονιδιωματικών τεχνικών DNA ολόκληρου του γονιδιώματος – Διερεύνηση των κρίσιμων μελών  και προτύπων που μπορεί να σχετίζονται με διάφορες περιβαλλοντικές πιέσεις)
  • ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ: (Προσδιορισμός της τροφικής κατάστασης της λίμνης σε βάθος 15-20 ετών και σε διαφορετικές οικο-περιοχές για να ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες που επηρεάζουν τις βιολογικές διεργασίες στις λίμνες.
  • ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ και ΧΗΜΙΚΑ θα κατατίθενται σε πλατφόρμες πληροφοριών και ειδικά αποθετήρια της ΕΕ που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των υδατικών οικοσυστημάτων με πρόσβαση σε εγγεγραμμένους φορείς.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ (σε βάθος 4ετίας).

  • Ευαισθητοποίηση, ενδυνάμωση, οικοδόμηση ικανοτήτων και από κοινού ανάπτυξη μιας λύσης με τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς (stakeholders) που σχετίζονται με προβλήματα και ενοχλητικές προκλήσεις ως προς την αποκατάσταση και την προστασία των ENL.
  • Ενεργοποίηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, πχ τουριστική ανάπτυξη, εκμετάλλευση των ενδημικών και άλλων υδρόβιων οργανισμών και τη χρήση τους από την εγχώρια και όχι μόνο βιομηχανία καλλυντικών και8 φαρμακευτικών προϊόντων.

 

Ομιλία Αντιπεριφερειάρχη Στυλιανού Μπλέτσα

“Ενέργειες της  Π.Δ.Ε. για την προστασία και ανάδειξη του Ποταμού Αχελώου και της Λίμνης Τριχωνίδας”

Το πλούσιο υδάτινο δυναμικό της Αιτωλοακαρνανίας αποτέλεσε ανέκαθεν ταυτοτικό στοιχείο της φύσης, της ιστορίας, της οικονομίας και του πολιτισμού της. Η απόδοση θεϊκών ιδιοτήτων στον ποταμό Αχελώο κατά την αρχαιότητα εξάλλου καταμαρτυρά την ιδιαίτερη θέση που καταλάμβανε πάντοτε ο ποταμός σε όλες τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής.

Περνώντας στο σήμερα, είναι σαφές πως το νερό ταυτίζεται απολύτως με την έννοια και τις πρακτικές της βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι ενδεικτικό ότι όλες οι χώρες – μέλη της  Ε.Ε. έχουν εγκρίνει τη συμφωνία του Ο.Η.Ε με τίτλο «Αλλάζοντας  τον Κόσμο μας – Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», που αποτελεί ορόσημο για την στρατηγική επίτευξης αειφορίας και στην οποία ορίζονται ως ξεκάθαροι στόχοι η βιώσιμη διαχείριση του νερού και η προστασία των υδάτινων συστημάτων και οικοσυστημάτων.

Για αυτό το λόγο η χάραξη πολιτικής σε ζητήματα υδάτινων πόρων έχει απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα, κινητοποιώντας την διοίκηση σε πολλαπλά επίπεδα προς την κατεύθυνση της ανάληψης συγκεκριμένων δράσεων. Η πολιτική για τα νερά συναντάται και ως διαχείριση των υδατικών πόρων ή διαχείριση νερού αντίστοιχα και περιλαμβάνει στρατηγικές διαδικασίες χάραξης πολιτικής και υιοθέτησης κανόνων οι οποίοι συμβάλουν στην προστασία, διαφύλαξη, ανάδειξη και χρήση των υδατικών πόρων.

Μέτρο ανάπτυξης των στρατηγικών δύναται να αποτελέσει η διαχείριση συνιστωσών όπως η εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής και η λειψυδρία που παρουσιάζεται έντονα και εκτιμάται ότι έως το 2050 το 57% του πλανήτη θα πάσχει από το φαινόμενο της έλλειψης νερού τουλάχιστον έναν μήνα το χρόνο.

Εν κατακλείδι, οι πολιτικές εφαρμόζονται σε τρία επιμέρους επίπεδα με βάση το πρώτο (διεθνές επίπεδο) όπου σχηματίζονται κατευθυντήριες γραμμές οργάνωσης από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και διαδίδονται στα αμέσως επόμενα δύο (περιφερειακό και τοπικό επίπεδο) που αφορούν διαδοχικά τις Ευρωπαϊκές και Εθνικές/Περιφερειακές πολιτικές και ορισμένες αναφέρονται σε τοπικό επίπεδο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Π.Δ.Ε. αναλαμβάνει συνεχώς πρωτοβουλίες, που αποσκοπούν τόσο στη διαφύλαξη του υπερπολύτιμου αγαθού του νερού όσο και της ανάδειξης των αναπτυξιακών συνιστωσών των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Ως προς τον ποταμό Αχελώο θα πρέπει πρωτίστως να τονιστεί το γεγονός ότι αποτελεί πηγή παραγωγής πράσινης ενέργειας ήδη από τη δεκαετία του 1960 μέσω των υδροηλεκτρικών φραγμάτων κατά μήκος του ρου του. Εσχάτως δε, με το υπό εξέλιξη έργο της αντλησιοταμίευσης, η συνεισφορά του στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας αναβαθμίζεται έτι περαιτέρω. Εδώ όμως τίθεται το ερώτημα ποια αντισταθμιστικά οφέλη απολαμβάνει η τοπική κοινωνία από όλα αυτά τα έργα. Προφανώς, ελάχιστα κι αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει ιδιαίτερα και για αυτό το λόγο ως ΠΔΕ είμαστε διατεθειμένοι να ανοίξουμε άμεσα αυτό το διάλογο.

Παράλληλα, μέσω της πρότασης που είχα την τιμή να καταθέσω προσωπικά ως Προέδρος του ΤΕΕ Αιτωλ/νίας και η οποία υιοθετήθηκε άμεσα από τον Περιφερειάρχη κ. Ν. Φαρμάκη, τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει η πλωτή περιήγηση στη τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Η διαδικασία αυτή με τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού κατέδειξε τις πολλαπλές δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, που αν συνδυαστεί με έτερες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, μπορεί να προσφέρει αυξημένη προστιθέμενη αξία σε προϊόντα και υπηρεσίες των κατοίκων της.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να καταστεί σαφές το εξής: Οποιαδήποτε ανθρωπογενής δραστηριότητα πλησίον των ευαίσθητων υδατικών οικοσυστημάτων του Αχελώου δεν μπορεί να λάβει χώρα δίχως τον απαραίτητο, συνολικό χωροταξικό σχεδιασμό. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως  τόσο ο τουριστικός χωροταξικός σχεδιασμός όσο και η χωροθέτηση των ΑΠΕ θα πρέπει πρωτίστως να ανταποκρίνονται πλήρως σε όλα τα επιστημονικά κριτήρια που θέτει η χωροταξία. Αν αυτό δε συμβαίνει τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη.

Για αυτό το λόγο στην Π.Δ.Ε. παρακολουθούμε στενά και επιβλέπουμε όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον πολυεπίπεδο χωροταξικό σχεδιασμό, που βρίσκεται υπό εξέλιξη αυτήν την περίοδο σε όλη της επικράτεια της Περιφέρειας. Στόχος μας είναι αφενός να εξασφαλίσουμε την επιστημονική αρτιότητα αυτού του σχεδιασμού και αφετέρου να αποτρέψουμε οποιαδήποτε άναρχη ανάπτυξη, δίχως σεβασμό στις αρχές της αειφορίας. Η αποφυγή αντικρουόμενων χρήσεων γης αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο στο οποίο δίνουμε ιδιαίτερα βαρύτητα.

Είναι προφανές πως τόσο ο ποταμός Αχελώος όσο και η λίμνη Τριχωνίδα εντάσσονται ταυτόχρονα σε αυτό το χωροταξικό πλαίσιο υπό την επίβλεψη της Π.Δ.Ε. Θα πρέπει να αναφερθεί πως αυτή τη στιγμή εκπονούνται ταυτόχρονα το πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» που αφορά στα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαισίου για τον Τουρισμό, αλλά και Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), που αφορά στις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000» της Περιφέρειας.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, απαιτείται άμεση εγρήγορση αλλά και επιστημονική επάρκεια προκειμένου το αποτέλεσμα όλων αυτών των μελετών να υπηρετούν το διττό στόχο μας που δεν είναι άλλος από την ταυτόχρονη προστασία του νερού αλλά και της ανάπτυξης του τόπου μας.

Είναι δεδομένο πως στην Π.Δ.Ε. με τον κατάλληλο σχεδιασμό και τη βέλτιστη διαχείριση οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων θέτουμε ήδη τις ορθές βάσεις ώστε ο ποταμός Αχελώος αλλά και η λίμνη Τριχωνίδα να συνεχίσουν να αποτελούν πηγή ζωής για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής αλλά και να αποδώσουν τα μέγιστα αναπτυξιακά οφέλη στους συμπολίτες μας που θα έχουν αποκλειστικά βιώσιμα και φιλοπεριβαλλοντικά χαρακτηριστικά.

 

Ομιλία του Αντιδημάρχου Ανδρέα Σκαρτσάρη

“Αγρίνιο πόλη του νερού και του πολιτισμού”

Αναρωτιέμαι πολλές φορές γιατί το Αγρίνιο χτίστηκε στον κάμπο και όχι κατά μήκος του Αχελώου ή στα παράλια κάποιας από τις πολλές λίμνες της περιοχής, όπως συμβαίνει σε πολλές, μεγάλες και καλά αναπτυγμένες πόλεις του εξωτερικού αλλά και της Ελλάδας. Παρόλα αυτά είναι γενική παραδοχή ότι το Αγρίνιο είναι πόλη του νερού. Και το νερό αποτελεί βασικό στοιχείο ζωής. Ο άνθρωπος, εμείς αποτελούμαστε από 60-70% από νερό. ‘Όλα ξεκινούν από το νερό.

Στην αρχαιότητα οι περισσότεροι μύθοι ξεκινούσαν από το νερό. Βέβαια, οι αρχαίοι Έλληνες βρίσκονταν σε αδιαίρετη αισθαντική ενότητα με τη φύση. Είχαν μία οργανική αλλά και βιωματική σχέση μαζί της. Στις μέρες μας όταν λέμε ότι κάτι είναι ‘’ΜΥΘΟΣ’’ αυτό σημαίνει ότι είναι ψευδές ή παράλογο. Στα ομηρικά έπη ο μύθος ήταν κάτι τόσο αληθινό και λογικό όσο και το πραγματικό. Και οι αρχαίοι Έλληνες επινόησαν τους μύθους ως  μία μέθοδο για να κατανοήσουν τον κόσμο και ΟΧΙ σαν ένα αφελή τρόπο για να τον εξηγήσουν.

Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σαν λαός μέσα στο φαντασιακό των μύθων, έδωσαν με αυτούς συνοχή στην ταυτότητά τους ως έθνος, έδωσαν έκφραση στη θρησκεία και τον πολιτισμό τους και καλλιέργησαν τη σχέση με τη φύση. Μία σχέση ενσωμάτωσης και σεβασμού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ισπανός συγγραφέας και Ελληνιστής Πέδρο Ολάγια.

Γιατί τα αναφέρω αυτά. Γιατί κατοικούμε σε ένα αρχαιολογικό παλίμψηστο. Δίπλα μας είναι το αρχαίο θέατρο και πόλη  της Στράτου, ο Αχελώος ποταμός. Μην ξεχνάμε ότι το έμβλημα της πόλης του Αγρινίου βασίζεται σε ένα μύθο. Το μύθο της πάλης του Αχελώου με τον Ηρακλή. Δεν αρκεί να λέμε απλά ότι είμαστε η πόλη του νερού. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε αυτή τη χαμένη σχέση με την ιστορία του τόπου μας. Να συνδεθούμε με τα ποτάμια και τις λίμνες μας.

Και πως μπορεί να γίνει αυτό; Με την ενίσχυση της δημόσιας επίγνωσης του ιστορικού τοπίου της πόλης, Με την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης που βασίζεται σε ισορροπημένες και αρμονικές σχέσεις μεταξύ

  1. Κοινωνικών αναγκών
  2. Πολιτισμού
  3. Οικονομικής δραστηριότητας και
  4. Περιβάλλοντος.

Ο Σεφέρης έλεγε ‘’ αφήστε τα παιδιά να παίξουν με τις στάχτες’’…

Η πρόκληση της δημοτικής αρχής και της περιφέρειας θα πρέπει να είναι η διαπαιδαγώγηση των κατοίκων και κυρίως των παιδιών, ότι το τοπίο είναι το στοιχείο κλειδί της ατομικής και κοινωνικής ευημερίας και ότι η προστασία, διαχείριση και ο σχεδιασμός του εμπεριέχουν δικαιώματα αλλά …και ευθύνες για όλους.

Άρα αφού κάνουμε την αναγνώριση και την αξιολόγηση της κατάστασης που βρισκόμαστε, την ανάλυση της σχέσης του κέντρου με τα ποτάμια και τις λίμνες που περιβάλλουν την πόλη σε ευρύτερο γεωγραφικό πλαίσιο, αφού κάνουμε την εκτίμηση των στοιχείων και των χαρακτηριστικών του τοπίου, θα πρέπει να ακολουθήσει ο σχεδιασμός που θα ενσωματώσει την ανθρώπινη κλίμακα και τον καθημερινό τρόπο ζωής των ανθρώπων που κατοικούν στον τόπο.

Και όλα αυτά μέσα από ένα διάλογο μεταξύ του ιστορικού και φυσικού περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψιν την υφέρπουσα σύγκρουση παράδοσης και νεωτερικότητας αλλά και τις μνήμες του ξεχωριστού αγροτικού τοπίου που έχουμε. Από την θεωρία στην πράξη. Πώς μπορεί να γίνει.

Θα αναφέρω δύο προτάσεις που μπορεί να βοηθήσουν. Η οργάνωση πολλών πολιτιστικών, θεματικών γεγονότων σε σημαντικά σημεία της πόλης και σημεία που σχετίζονται με το νερό. Είμαστε σε ένα από αυτά. Η προσπάθεια των παιδιών του RIVERVIEW PROJECT είναι σπουδαία και τους αξίζει ένα μεγάλο χειροκρότημα. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο από τη συνεχή και στοχευμένη ενίσχυση τέτοιων προσπαθειών  από τους φορείς. Και επειδή έχω και προσωπική εμπειρία, ως διοργανωτής, από τέτοιες προσπάθειες μπορώ να διαισθανθώ και την απογοήτευση των παιδιών αυτών όταν νιώσουν ότι δεν στηρίζονται είτε από τους φορείς  είτε και από τους κατοίκους.

Προτείνω μάλιστα από του χρόνου ακόμη, να εξετάσουμε την πραγματοποίηση του φεστιβάλ σε χώρο που θα μπορεί να φιλοξενεί και κατασκηνωτές. Έχουμε πολύ πρόσφατη τη μεγάλη επιτυχία του φεστιβάλ που γίνεται στο Χελμό και που στη δεύτερη χρονιά του φιλοξένησε 15000 ανθρώπους, κυρίως νέους ανθρώπους. Μιλώντας για νέους, ήδη στο Δήμο Αγρινίου ετοιμάζουμε το μητρώο νέων του δήμου μας -το φεστιβάλ μάλιστα φιλοξενεί και το στάντ μας-  και από το νέο έτος θα υπάρχει το δημοτικό συμβούλιο νέων που θα μπορεί να ενισχύσει και να συμμετέχει σε τέτοια φεστιβάλ, ακόμη και να διοργανώσει δικό του.

Η δεύτερη πρόταση έχει να κάνει με επεμβάσεις τοπίου με καλλιτεχνικές αναφορές π.χ. γλυπτά, που να έχουν σχέση με το νερό και τους μύθους. Αυτού του τύπου οι επεμβάσεις δημιουργούν εμπειρίες που ενισχύουν πολύ τις ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ των κατοίκων – και κυρίως των παιδιών- , συνεισφέρουν στην καθημερινή επικοινωνία με την τέχνη και το τοπίο γίνεται τοπόσημο. Όλα αυτά που αναφέρθηκαν έχουν σαν στόχο όχι απλά να λεγόμαστε πόλη του νερού αλλά να αναπτύξουμε εκείνη την τοπιακή κουλτούρα  που θα μας αναγκάσει να εμβαθύνουμε στο περιβάλλον και τον πολιτισμό του δήμου μας και να αναδείξουμε την ταυτότητα του με δημιουργικές ενέργειες και έργα . Με στόχο όχι απλά να λεγόμαστε πόλη του νερού και του πολιτισμού αλλά… Να είμαστε!

 

Σε κάθε ενδιαφερόμενο επισκέπτη στην είσοδο του χώρου της εκδήλωσης προσφέρθηκε πολυτελής τόμος που εξέδωσε με τίτλο «Τριχωνίδα και Λυσιμαχία, οι δίδυμες λίμνες» ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.). Ο καλαίσθητος τόμος περιέχει εκατοντάδες φωτογραφίες από τους υγροβιότοπους και την βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων των λιμνών και παραχωρήθηκε σε μεγάλο αριθμό προς την Riverview Project από τα Στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας για να διαμοιραστεί στους επισκέπτες μας.

 

Εκ μέρους των διοργανωτών η Κυρία Σωτηρία Τόγια συντόνισε άψογα την εκδήλωση και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην διεκπεραίωση του Φεστιβάλ. Ο Πρόεδρος της Riverview Project κ. Κωνσταντίνος Ραγιάς καλωσόρισε τους ομιλητές και το κοινό. Μίλησε για την επιδίωξη της εκδήλωσης να συνδράμει στην ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς το τόπου. Έπειτα απάντησε στον κ. Σκαρτσάρη συμφωνώντας με την ιδέα του για την κατασκήνωση προκαθορίζοντας και τον χώρο, στην ανατολική κοίτη του Αχελώου κάτω από το φράγμα Καστρακίου.

 

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με την Νέα Δημοκρατία κύριος Αθανάσιος Παπαθανάσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κύριος Κωνσταντίνος Κιτσοπάνος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ματσουκίου κύριος Χαράλαμπος Κουτρουμάνος,  ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας κύριος Παναγιώτης Κέκελος και ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Αγρινίου κύριος Γιαννόπουλος Γεράσιμος.

 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κλήρωση που αφορούσε το μουσικό project με τίτλο “Τραγουδώ με τον Ηλία” που είχε ανακοινωθεί αρκετό καιρό πριν το Φεστιβάλ και αφορούσε τη δυνατότητα ένας/μία τυχερός/ή να τραγουδήσει στην σκηνή με τον Ηλία Μπόγδανο και μαζί με άλλους/ες δύο τυχερούς/ές να μοιραστεί 5 εισιτήρια για την συναυλία με τις “ΜΕΛΙSSES” στο LAKE PARTY TRICHONIDA” στις 22/8. Η κλήρωση στην οποία συμμετείχαν 26 άτομα που είχαν δηλώσει ενδιαφέρον έγινε στην σκηνή του Riverview Festival όπου ο διοργανωτής του “LAKE PARTY TRICHONIDA κ. Λάμπρης Γιώργος παρουσίασε τα ονόματα που προέκυψαν από την κλήρωση και κέρδισαν τα εισιτήρια. Ύστερα ακολούθησαν οι μουσικές εκδηλώσεις από μαθητική τοπική μπάντα και τους Ηλία Μπόγδανο & INCO με αρκετό φαγητό και ποτό μέχρι αργά το βράδυ.

 

Το επόμενο πρωί του Σαββάτου μας περίμενε μια νέα δράση που εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ για πρωτη φορά και ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν άνθρωποι της Riverview Project με σχετική εμπειρία, ο Σωτήρης Γρηγορόπουλος και η Πηνελόπη Χρύσανθου. Η δράση αφορούσε ξενάγηση στην Αρχαία Στράτο με αφετηρία τον Ναό του Στρατίου Διός και έπειτα το Αρχαίο Θέατρο στο οποίο οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για όλα τα σημεία ενδιαφέροντος του αρχαιολογικού χώρου. Με το πέρας της ξενάγησης δώσαμε όλοι ραντεβού για τη συνέχεια των εκδηλώσεων στο Ματσούκι Αγρινίου για την αγαπημένη μας ποδηλατοβόλτα και για μια νέα γλυκιά γαστρονομική εμπειρία.

 

Από τις 18:00 λοιπόν και το απόγευμα του Σαββάτου άρχισε ο χώρος του Φεστιβάλ να σφύζει από ζωή με μικρούς ποδηλάτες και εκθέτες που ερχόντουσαν να λάβουν μέρος στις ημερήσιες εκδηλώσεις. Στην ποδηλατοβόλτα συμμετείχαν περίπου 50 ποδηλάτες με Υπεύθυνο δράσης τον κ. Σαφαρίκα Ευάγγελο από την Riverview Project, με ιδιωτικά ποδήλατα και ποδήλατα που προμηθευτήκαμε από την “Escape Bikes” από το Μεσολόγγι με την οποία είχαμε άψογη συνεργασία. Σημαντική ήταν επίσης η συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας Αγρινίου που για άλλη μια χρονιά συνόδευσε τους ποδηλάτες για την ασφαλή συμμετοχή τους στην ποδηλατοβόλτα και με την ΔΕΗ Α.Ε. η οποία άνοιξε το φράγμα Στράτου για την διέλευση των συμμετεχόντων. Την ποδηλατοβόλτα υποστήριξαν εθελοντές διασώστες με επικεφαλής τον κ. Καραμάνη Βασίλειο, η ακτίνα εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου και το αυτοκίνητο συνοδείας για τις πρώτες βοήθειες ο εθελοντής  κ. Τόγιας Θωμάς.

 

ΠΟΔΗΛΑΤΟΒΟΛΤΑ 2

 

Οι ναυταθλητικές δραστηριότητες και η έκθεση του Σαββάτου ήταν ακόμα πιο ζωντανές σαν δράσεις και με την παρουσία του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και την αδιαμφισβήτητα επανειλημμένη υποστήριξη στις εκδηλώσεις μας με κάθε τρόπο, ο χώρος γέμισε από Είκοσι (20) τοπικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν διαφημίζοντας και αναδεικνύοντας τα τοπικά προϊόντα και τον αγροδιατροφικό πλούτο της Αιτωλοακαρνανίας. Καταξιωμένοι επιχειρηματίες του χώρου αλλά και η νέα γενιά επιχειρηματιών παρουσίασαν την αγροδιατροφική αριστεία των προϊόντων τους, με χαμόγελο και πάθος για τις δημιουργίες τους, με αγάπη για τον τόπο που ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά.

 

Παράλληλα το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας υποστήριξε σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος και τον καταξιωμένο  Chef Ιωάννη Μπαλωμένο, Αντιπρόεδρο Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος (Chef’s Club of Greece) την διοργάνωση Γαστρονομικού Εργαστήριου με θέμα: « Γλυκό του κουταλιού – Τοπικές συνταγές », που περιλάμβανε διαγωνισμό και Παρουσίαση – MasterClass για το “Γλυκό κουταλιού πράσινης ελιάς Αγρινίου”. Στον διαγωνισμό τον οποίο ανέλαβε να οργανώσει από την πλευρά της Riverview Project η Υπεύθυνη σε θέματα εκθέσεων και γαστρονομικών εκδηλώσεων Κυρία Ραγιά Χριστίνα, συμμετείχαν 24 λάτρεις της “γλυκιάς δημιουργίας” και διακρίθηκαν τρείς Κυρίες από την περιοχή μας και μια επιχείρηση στις οποίες μοιράστηκαν δώρα. Την εκδήλωση προλόγισε ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Μαρνέζος Παναγιώτης ο οποίος αναφέρθηκε και στην μεγάλη διοργάνωση του Δήμου Αγρινίου για την ελιά Aγρινίου, την “Ελαία”. Χαιρετισμούς απηύθηναν επίσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας κ. Δαουτίδης Κωνσταντίνος και η κ. Κούκη Ακριβή, Διευθύντρια του εργοστασίου ελιάς του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ένωση Αγρινίου”.

 

Τις δυο δράσεις επισκέφτηκαν πλήθος επιχειρηματιών και  πολιτών  καθώς και καλλιτέχνες εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής για τις εξαιρετικές γεύσεις των προϊόντων που προσφέρθηκαν καθώς και για το εξαιρετικό γαστρονομικό ταξίδι γνώσεων σχετικά με το γλυκό κουταλιού πράσινης ελιάς Αγρινίου, που πρόσφερε ο Chef Ιωάννης Μπαλωμένος, Αντιπρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος (Chef’s Club of Greece) και οι συνεργάτες του κύριοι Πίτσιος Κωνσταντίνος, Λεβέντης Παναγιώτης και Νικολού Γκόλφω.

 

Πριν τις μουσικές εκδηλώσεις του Σαββάτου ανακοινώθηκε από την Συντονίστρια του Φεστιβάλ, η δυνατότητα αγοράς εθελοντικού εισιτηρίου ενίσχυσης μέσω του οποίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε μια κλήρωση για να κερδίσουν δύο διπλές προσκλήσεις για το νέο “Amvrakia Music Festival” τις οποίες τελικά κέρδισε μια νεαρή κοπέλα. Ύστερα ακολούθησαν η συναυλία με έντεχνα τραγούδια από ακόμα μία μαθητική μπάντα υπό την μουσική επιμέλεια του Υπευθύνου της Riverview Project σε καλλιτεχνικά θέματα, κ. Μπεκράκη Εμμανουηλ,  και το παραδοσιακό γλέντι με την Αρετή Κετιμέ και τα SibeΜόρια όπου πλήθος κόσμου διασκέδασε μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες δίπλα στο μαγευτικό τοπίο της λίμνης Στράτου.

 

Την Κυριακή 14/7 το πρωί πραγματοποιήθηκε η τελευταία δράση στα πλαίσια του “Riverview Festival” η οποία είχε μεγάλη συμμετοχή από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε και αφορούσε ξενάγηση στη λίμνη Κρεμαστών με βάρκα και περιγραφή της ιστορικής αναδρομής της λίμνης από τον Διδάκτωρ, Φιλόλογο και Συγγραφέα πολλών βιβλίων και άρθρων τοπικής ιστορίας κ. Λίνο Υφαντή. Στις 11:00 συναντηθήκαμε στην γέφυρα Τατάρνας όπου ύστερα από μια σύντομη επίσκεψη για ξενάξηση στην λεγόμενη “Τρύπα της Τατάρνας” επιβιβαστήκαμε στην βάρκα της έμπειρης Εταιρείας “Lake Tours” για να ξεκινήσουμε την περιήγηση στην λίμνη Κρεμαστών.

Με αφετηρία λοιπόν την γέφυρα Τατάρνας που ενώνει την Αιτωλοακαρνανία με την Ευρυτανία ξεκίνησε η ξενάγηση στην μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας. Κατά την διάρκεια της περιήγησης σταματήσαμε σε διάφορα σημεία μέσα στη λίμνη όπου ο κ. Υφαντής και ο καπετάνιος κ. Μακρής Παναγιώτης μας ταξίδεψαν στα πανέμορφα αξιοθέατα της λίμνης Κρεμαστών και των στενών του Αχελώου. Στο τέλος της περιήγησης βγάλαμε αρκετές φωτογραφίες και υποσχεθήκαμε να οργανώσουμε ξανά αντίστοιχες δράσεις για να γνωρίσουμε καλύτερα τους υγροτόπους του Αχελώου που έχουν πάρει σιγά σιγά τον δρόμο της ήπιας τουριστική ανάπτυξης.

 

Στο φετινό φεστιβάλ της Riverview Project έδωσαν επίσης το παρών δυο εθελόντριες από το Μητρώο Νέων του Δημου Αγρινιου οι οποίες επικοινωνούσαν την έναρξη των εγγραφών στο μητρώο καθώς και εξηγούσαν τι είναι το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Αγρινιου, η θητεία του οποίου θα ξεκινήσει με τη νέα χρονιά. Τον χώρο για τις εκδηλώσεις εντός και εκτός της λίμνης Στράτου παραχώρησε στους διοργανωτές η ΔΕΗ Α.Ε. με την σύμφωνη γνώμη της Τ.Κ. Ματσουκίου και της Διεύθυνσης Υδάτων Δυτικής Ελλάδας. Ευχαριστούμε πολύ όλους τους προαναφερθέντες φορείς, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου για την συνεργασία ως προς την διαβροχή του χώρου των εκδηλώσεων και όσους ακόμα συνεργάστηκαν μαζί μας για την ομαλή διεξαγωγή του Φεστιβάλ μας που έχει γίνει πλέον θεσμός στον ποταμό Αχελώο στο Αγρίνιο. Ελπίζουμε με την συνεργασία ακόμα περισσότερων φορέων το “Riverview Festival” να επεκταθεί και να προσελκύσει επισκέπτες από όλη την Δυτική Ελλάδα, παρέχοντάς τους μια ξεχωριστή εμπειρία από τις ομορφιές της Αιτωλοακαρνανίας.

 

Συνδιοργάνωση:

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δήμος Αγρινίου, Riverview Project Κοιν.Σ.Επ. , Ναυτικός Όμιλος Αγρινίου

 

Υποστήριξη:

ΔΕΗ Α.Ε., Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, Ερυθρός Σταυρός, Ακτίνα Εθελοντισμού Δήμου Αγρινίου, Αστικό ΚΤΕΛ Αγρινίου, Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, Τμήμα Τροχαίας Αγρινίου, Πυροβεστική Υπηρεσία Αγρινίου

 

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ

SG ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ Α.Β.Ε.Ε. – ΣΤΑΛΙΚΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

 

Χορηγοί

ΑΛΦΑ ΜΠΥΡΑ

ΑΦΟΙ ΧΟΥΣΗ Ο.Ε. – ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΦΡΟΥΤΩΝ / ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ-ΕΞΑΞΩΓΕΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΒΕΡΓΑ

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ GAS

ΓΡΙΒΑΣ ΟΙΝΟΠΟΙΪΑ

ΚΑΡΑΛΗΣ ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ – ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ – ΛΙΠΑΝΤΗΡΙΟ

ΚΟΡΠΗ – ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ

ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ/ΤΑΠΗΤΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ

ΛΟΥΚΟΥΜΑΚΙ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΕΜΠΟΡΟΣ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

ΝΤΙΝΟΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ – ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ

ΠΑΠΑΚΑΜΕΝΟΣ SPORTS

ΡΑΓΙΑ-ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

ΣΙΟΝΤΗΣ HOME & DESIGN ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

AGROGEA OLIVES

JEANERATION

LAKE PARTY TRICHONIDA

LAKE TOURS

PILATES ΕΥΕΞΙΑ – ΚΑΠΠΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ & ΜΑΡΑΒΕΛΗ ΕΛΕΝΗ

WELCOME STORES ΣΑΡΑΚΗΣ

ZLAP ALL DAY FOOD BAR

ZUCCHERO CREPERIE

 

Στην έκθεση συμμετείχαν με φυσική παρουσία οι παρακάτω επιχειρήσεις :

Φωλιάς Γεώργιος του Ιωάννη – Αγορά κρεάτων Αμφιλοχίας, Μυργιάννης Χρήστος – CAKE SECRET COMPANY, Το Λουκουμάκι Αγρινίου,  SOKORO DESIGN, Χαρά Αρκουμάνη –  CHARISMAMA, ΒΑΪΝΑΡΙ Ι.Κ.Ε.,  Γραμμένου Αικατερίνη – « ο Κήπος των Εσπερίδων»,  Βιολογικό Αγρόκτημα ΒΕΡΓΑ, ΘΥΜΙΟΣ ΠΡΕΒΕΝΤΖΑΣ – OLIVE QUEEN, Οικοτεχνία Παραδοσιακών Προϊόντων ΒΙΟΤΡΙΧΩΝΙΔΑ.

Με εκθέματα & χορηγία προϊόντων οι :

Παπαθανασίου Α.Β.Ε.Ε – Τυροκομικά, Ποτοποιία Δυτικής Ελλάδος,  Α. Θωμόπουλος Α.Ε. – FAMILY BAKERY, Ούζο Τσίπουρο το Βραχωρίτικο, ΣΤΕΡΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ – ΤΖΙΦΡΗΣ Γαλακτοκομικά, ΗΛΙΔΑ Α.Ε., Αφοί Στούμπου  – Μέλι ΕΠΙΛΕΚΤΟ, Βασίλειος Ηλιόπουλος – ΝΙΑΜΑ Gluten Free, Οινοποιείο Αφοί Γρίβα – Grivas Wines, ΚΟΥΤΕΡΗΣ ΑΕΒΕ –  CORONA COOKIES, Τσικριτέας Αθανάσιος – KOKA ΗΟΝΕΥ.


📷Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ίβρος

📰Έντυπο υλικό: Σωτήριος Γρηγορόπουλος

Thank you all!

#riverviewfestival2024 #riverview_project #acheloos #agrinio #aitoloakarnania

Λεπτομέρειες

Αρχή:
12 Ιουλίου @ 18:00
Τέλος:
14 Ιουλίου @ 15:00
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, , , , , ,
Ιστότοπος:
www.riverviewproject.gr

Διοργανωτής

Riverview Project
Phone
+30 6948 125 496
Email
info@riverviewproject.gr
Προβολή ιστότοπου Διοργανωτής

Χώρος Διεξαγωγής

Riverview Festival Αcheloos
Λίμνη Στράτου
Ματσούκι, Αιτωλοακαρνανία 30131 Ελλάδα
+ Χάρτης Google